کاردرمانی چیست؟

کاردرمانی چیست؟

کاردرمانی چیست؟

کاردرمانی یا آکیوپیشنال تراپی  (Occupational Therapy) یا به زبان فرانسوی ارگوتراپی (Ergothérapie) علمی است که  با استفاده از تکنیک های گوناگون به درمان اختلالات جسمی و روانی در تمامی مقاطع سنی میپردازد. کاردرمانی فرد را برای انجام فعالیت های روزانه خود به استقلال رفتاری و ذهنی میرساند.

البته میتوان گفت که یکی از اهداف کاردرمانگر این است که فرد را از وابستگی به دیگران خارج کرده و به انجام فعالیت های مسقل خود سوق میدهد.

برای مثال فردی که سکته کرده است را در نظر بگیرید با توجه به اتفاقی که برای شخص  افتاده برخی از مهارت های کلامی یا در  بعضی موارد حتی مهارت های حرکتی خود را از دست میدهد که این اتفاق باعث محدودیت هایی در منزل و محل کار  و وابستگی شدید به خوانواده خود میشود که همین امر باعث بروز مشکلاتی مانند افسردگی از دست دادن اعتماد نفس فرد است.

کار درمانی برای چه سنی مناسب است؟

کار درمانی برای تمامی سنین از یک نوزاد تا یک فرد کهن سال مورد استفاده است که به عنوان مثال  پسر بچه ای که دسختطش خوب نیست یا نوزادی که دچار ناتوانی مادر زادیست یا حتی برای چاقی در کودکان و مانند مثالی که در بالا گفته شد  فردی که در سن بالا دچار سکته شده است میتوان از یک کار درمانگر بهره برد.

پس به خاطر بسپارید کاردرمانی فقط برای کودکان نیست و در ادامه به افرادی که نیاز بیشتری به کاردرمانی دارند میپردازیم.

چه افرادی نیاز به کار درمانی دارند؟

به طور کلی میتوان گفت که هر شخصی که نیازمند به استقلال در عملکرد های خود است میتواند به یک کاردرمانگر  مراجعه کند که میتوان گفت به دو دسته زیر تقسیم میشود:

اختلالات جسمی

- اختلالات عصبی یا نورولوژیک در بزرگسالان مانند پارکینسون  ، ام اس ، سکته مغزی و...
- اختلالات جسمی کودکان مانند تاخیر حرکتی ، الگوی حرکتی نادرست ، گردن کجی و حتی صافی کف پا و...
-اختلالات ارتوپدی مانند ضایعات تاندونی ، سوختگی واز قبیل بیماری های روماتیسمی...

اختلالات ذهنی

-اختلالات ذهنی در کودکان مانند مشکلات توجه و تمرکز کودکان یا بیش فعالی و یا مواردی مانند مشکلات شناختی ، رفتاری ، درمان فوبیا و هذیان گفتن و...
-اختلالات ذهنی در سنین بالا یا حتی جوانی مانند مصرف مواد مخدر کج خلقی سالمندی و یا بیماری اسکیزوفرنی میتوان نام برد.

تاثیر جلسات کاردرمانی

در طی جلسات کاردرمانی، کار درمانگر در ابتدا مشکل بیمار را تشخیص داده و مورد ارزیابی قرار می دهد. سپس از بهترین روش ها برای بهبود وضعیت او استفاده می کند. در حقیقت پس از بررسی دقیق بیمار، یک برنامه دقیق که شامل یکسری تمرینات است،تنظیم  می شود. درمانگر های متخصص و مجرب کمک می کنند تا افراد مبتلا به برخی از بیماری های عصبی به روزهای قبل از بیماری خود بازگردند و استقلال کافی را در زندگی داشته باشند. پس از گذراندن جلسات کاردرمانی متوجه خواهید شد که تا چه حد توانایی شما برای انجام کارهای روزمره افزایش پیدا کرده است.

می توان گفت که درمانگر ها با اقدامات زیر به بهبود وضعیت بیماران کمک می کنند:

  • بررسی و ارزیابی مشکلات عضلانی اسکلتی نظیر دست درد، کمر درد یا گردن درد و ارائه بهترین پیشنهاد جهت درمان
  • ارزیابی بیماران عصبی و ارائه پیشنهاد جهت تغییر محیط زندگی آن ها
  • ارائه مشاوره برای کودکانی که تاخیر در رشد دارند.
  • بهبود وضعیت افرادی که دچار سرطان بوده و یا تحت مراقبت های خاصی هستند.
  • مشاوره تخصصی در زمینه تحرک

مطالب مرتبط : چه کسانی به کاردرمانی نیاز دارند؟

کاردرمانگر کیست و چه کاری انجام می دهد؟

برای نتیجه بخشی کاردرمانی لازم است تا حتما به یک کاردرمانگر حرفه ای و باتجربه مراجعه کنید. افرادی که به عنوان کاردرمانگر به فعالیت می پردازند، متخصص در حوزه روانشناسی، آناتومی بدن و فیزیولوژی هستند. این افراد براساس مشکل و شرایط زندگی بیماران، یک برنامه کامل و جامع را برای بهبود وضعیت آن ها تنظیم می کنند.

کاردرمانگر ها با به کارگیری روش های مختلف و استفاده از دانشی که در دوران تحصیل کسب کرده اند، خدمات مختلفی را به بیماران ارائه می دهند. می توان گفت هدف اصلی و مهم کاردرمانی توانبخشی می باشد. کاردرمانگرها سعی دارند تا به افزایش کیفیت زندگی بیماران کمک کرده و آسیب های ناشی از بیماری مختلف را کاهش داده یا به طور کلی از بین ببرند.

تفاوت فیزیوتراپی با کاردرمانی

متاسفانه این روزها اکثر افراد کاردرمانی و فیزیوتراپی را دو روش درمانی یکسان دانسته و یا آن ها را با یک دیگر اشتباه می گیرند. به همین خاطر نیز لازم است در مورد تفاوت این دو توضیحاتی را بیان کنیم.

در واقع کار فیزیوتراپیست و کاردرمانگر تا حدی شبیه به یک دیگر است. زیرا آن ها در زمینه توانبخشی تخصص داشته و سعی دارند تا با یکسری اقدامات، بیماران را به روزهای قبل از بیماری بازگردانند. همچنین هردو آن ها با ارزیابی بیماری، برنامه خاصی در جهت بهبود وضعیت بیماران، تنظیم می کنند.

اما مهم ترین تفاوت یک فیزیوتراپیست با کاردرمانگر در نحوه درمان آن هاست. در کاردرمانی بیشترین تمرکز روی توانایی افراد برای  انجام کارهای روزمره است. اما فیزیوتراپی بیشتر به درمان ناحیه آسیب دیده و حرکت بخش های مختلف بدن می پردازد. به عبارت ساده می توان گفت که کاردرمانی یک راهنما برای افراد جهت برگشت به زندگی نرمال بوده اما فیزیوتراپی آسیب های مختلف اندام های حرکتی را درمان می کند. شاید کاردرمانی و فیزیوتراپی شباهت زیادی به هم داشته باشند اما نحوه اجرای هر یک از آن ها با دیگر تفاوت زیادی دارد.

مزایا کاردرمانی برای کودکان

بیشتر کودکان کارهای روزمره را با کمک بزرگترها انجام داده و مهارت های لازم را در محیط های آموزشی یاد می گیرند. اما برخی از آن ها اختلالاتی در انجام برخی کارها خواهند داشت که می توان این مشکل را با کاردرمانی برطرف کرد. درمانگرها می توانند با روش های مختلفی اختلال عملکرد کودکان را رفع کنند. این روش ها عبارتند از:

  • برخی کودکان دچار مشکل حافظه بوده و تمرکز کافی را برای یادگیری ندارد. کاردرمانگر به این گونه کودکان کمک می کند تا تمرکز بیشتری در کلاس داشته باشند.
  • پیشنهاد تهیه وسایل به خصوص برای کودکان اعم از ویلچر، برخی وسایل ارتباطی یا بهداشتی و همچنین ارائه پیشنهاد برای تغییر محیط منزل
  • کمک به بهبود مهارت های حرکتی که به کودک کمک می کند تا اشیای مختلف را درست در دست بگیرد.
  • افزایش هماهنگی چشم و دست جهت غذا خوردن، حمام کردن و....
  • تقویت توانایی کودکان برای انجام کارهای داوطلبانه

برای نتیجه بخشی کاردرمانی کودکان، حضور پدر و مادر در جلسات درمانی، بسیار موثر است. همکاری درمانگر با پدر مادر می تواند تاثیر بسزایی در بهبود زندگی کودک داشته باشد.

چه کودکانی به کاردرمانی نیاز دارند؟

کودکانی به هریک از مشکلات زیر دچار باشند، بایستی حتما جلسات کار درمانی را آغاز کنند:

  • مشکلات مادرزادی همانند شکاف کام یا بیماری های قلبی
  • مشکلات ارتوپدی نظیر شکستگی استخوان ها
  • ام اس
  • سرطان
  • آتروز
  • سوختگی
  • اوتیسم
  • فلج مغزی
  • تاخیر در روند رشد کودک
  • مشکلاتی که به سلامت ذهن مربوط است اعم از استرس، افسردگی و....
  • حواس پرتی شدید در کودکان
  • قطع عضو

کاردرمانی برای بزرگسالان

کلیه خدمات کار درمانی در دسته بندی جسم و روان قرار می گیرد. مشکلات جسمی که در بزرگسالان نیاز به کاردرمانی دارد، در دو دسته بندی زیر قرار می گیرد:

اختلالات نوروژیک همانند ام اس، پارکینسون، ضایع نخاعی، ضربه مغزی و بیماری های پیشرونده.

اختلال ارتوپدیک همانند سوختگی، مشکلات حرکتی اندام های فوقانی، گرفت پوستی و ضایعه تاندونی.

 علاوه بر مشکلات جسمی، اختلالات روانی در بزرگسالان نیز نیاز به کاردرمانی دارد که از جمله این اختلالات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اسکیزوفرنیا
  • اختلالات خلقی و شخصیتی که شامل چندین بیماری می شود.
  • استفاده از مواد مخدر
  • مشکلات روانی مربوط به کهولت سن

کاردرمانی در تهران

خدمات کاردرمانی یکی از مهم ترین خدمات درمانی در حال حاضر بوده که می توان برای بهبود طیف گسترده ای از مشکلات جسمی و ذهنی از آن بهره مند شد. بدون شک ارائه این خدمات در استان پر جمعیتی همانند تهران بسیار مهم است. تهران متشکل از مناطق و محله های زیادی بوده که قطعا نیاز به خدمات کاردرمانی در منزل یا کلینیک در آن وجود دارد. با توجه به اهمیت ویژه این خدمات، مراکز زیادی در سراسر تهران به ارائه خدمات توانبخشی می پردازند. به همین خاطر نیز یافتن بهترین مرکز کار درمانی در تهران یکی از اقدامات چالش بر انگیز است. فرقی نمی کند که در کجای تهران زندگی می کنید، در صورتی که به این خدمات درمانی نیاز دارید، لازم است به خوبی تحقیق کرده و برجسته ترین مرکز توانبخشی در تهران را پیدا کنید.

در غیر این صورت نمی توانید اثر بخشی لازم را از کاردرمانی دیده و هزینه پرداختی را به هدر خواهید داد. برای سپردن این خدمات به یک مرکز توانبخشی بهتر است به خوبی تحقیق کرده و رزومه آن را مورد بررسی قرار دهید.

مجهزترین کلینیک کاردرمانی در تهران

وجود تجهیزات لازم برای روند کاردرمانی از اهمیت بسزایی برخوردار است. بهترین مرکز کاردرمانی در تهران باید دارای محیطی مناسب و امکانات لازم باشد. به طور کلی کار درمانی متشکل از روش های مختلفی بوده و باید در محیط مناسب با یکسری لوازم و تجهیزات اجرا شود. در نتیجه می توان گفت وجود امکانات پیشرفته در یک محیط کار درمانی فاکتور مهمی است که باید به آن توجه کنید. هر چه لوازم بیشتر بوده و محیط مناسب سازی شود، قطعا خدمات کار درمانی در تهران نیز باکیفیت بهتری انجام شده و تاثیر بخشی بیشتری خواهد داشت.

اگر به دنبال مجهزترین کلینیک کار درمانی در تهران هستید، می توانید به کلینیک نسیم مراجعه کرده و به صورت حضوری از شرایط مجموعه ما و کیفیت خدمات مطلع شوید. در مجموعه ما محیط کاردرمانی برای تمامی مشکلات و انجام کلیه تمرینات مناسب سازی شده و امکانات لازم به طور کامل در حالت استاندارد فراهم است. کاردرمانگرهای ما با توجه به مشکلات شما می توانند بهترین برنامه درمانی و تجهیزات را برای بهبود هرچه بیشتر شما به کار ببرند.

رشته کاردرمانی چیست؟

رشته کاردرمانی یکی از رشته های زیرشاخه توانبخشی بوده و می توان آن را جز رشته های علوم تجربی نیز محسوب کرد. این رشته درمانی برای بهبود مشکلات و بازیابی توانایی افراد برای بیماری های ذهنی و جسمی در نظر گرفته شده است. متخصصان در رشته کار درمانی کاردرمانگر نام داشته که با بیمارانی که دچار محدودیت های ذهنی و جسمی هستند کمک می کنند تا شرایط بهتری داشته و به حداکثر استقلال برسند. کاردرمانگر از روش و وسایل مختلفی در جهت بهبود بیماران و افزایش کیفیت آن ها استفاده می کند. به بیان ساده می توان گفت کاردرمانی رشته ای است که در آن افراد برای افزایش کیفیت زندگی بیماران جسمی حرکتی و ذهنی و افزایش زندگی آن ها از روش ها و تکنیک های خاصی استفاده می کنند.

چه کسانی به کاردرمانی نیاز دارند؟

همانطور که در بخش های قبلی نیز گفته شد، کاردرمانی در تهران برای طیف گسترده ای از بیماری ها مناسب بوده و متشکل از روش ها و تکنیک های بی شماری می شود. شاید برای شما نیز این سوال پیش بیاید که چه کسانی به کاردرمانی نیاز دارند؟ این روش درمانی می تواند برای افراد زیر مناسب باشد:

  • افرادی که دچار آسیب های مادرزادی هستند.
  • افرادی که دارای اختلالات حسی پردازشی هستند.
  • کودکانی که اختلال عدم توجه دارند.
  • برای کودکان مبتلا به اوتیسم
  • برای پس از سکته مغزی
  • صدمات به دست یا پا
  • برای سرطان
  • فلج مغزی

جمع بندی

کاردرمانی می تواند راهنمایی برای بیماران جهت بازگشتن به زندگی نرمال باشد. این روش درمانی برای بیماری های جسمی و روانی متعددی موثر بوده و برای کودکان و بزرگسالان مناسب است. برای تاثیرگذاری کار درمانی لازم است تا حتما به یک مرکز معتبر و کاردرمانگر مجرب مراجعه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت خدمات توانبخشی نسیم با ما تماس بگیرید.و در آخر کاردرمانی به تمامی افراد کمک میکند که  فعالیت های روزانه و شخصی خود را انجام داده و توانسته با جامعه ارتباط برقرار کرده ومانند یک شخص حقیقی به فعالیت های گروهی و معنا دار بپردازد.

آخرین مقالات
اختلال زبان بیانی چیست؟ + درمان

اختلال زبان بیانی چیست؟ + درمان

اختلال زبان بیانی یکی از مشکلات گفتاری رایج در میان کودکان است. چنانچه کودک شما به این اختلال مبتلا شود، ممکن است در کارهایی همانند به‌ خاطر سپردن کلمات و یا گفتن جملات پیچیده دچار مشکلاتی شود. 1403/09/02 | 09:17
اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی

اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی

اختلال تکلم در اثر ضایعه مغزی از مشکل‌ ساز ترین بیماری ‌هایی بوده که می ‌تواند روی سلامت بدن و همچنین مهارت‌های گفتاری و زبانی تأثیر زیادی داشته باشد. 1403/09/02 | 09:07
انواع اختلالات تارهای صوتی چیست + درمان

انواع اختلالات تارهای صوتی چیست + درمان

به طور کلی تارهای صوتی متشکل از بافت‌های عضلانی از جنس الاستیک هستند که در  کنار یکدیگر در بخش حنجره و بالای لوله تنفس نای قرار گرفته ‌اند. تار صوتی نیز نظیر سایر بافت‌ های بدن در معرض آسیب بوده و ممکن است دچار کشیدگی شوند. 1403/08/30 | 10:58
تمرینات گفتار درمانی برای ندول‌ حنجره

تمرینات گفتار درمانی برای ندول‌ حنجره

ندول حنجره که معمولا به آن سرطان حنجره نیز گفته می شود، یکی از انواع سرطان حنجره بوده که به طور معمول که در بخش بالایی روده صوتی و یا حنجره پدیدار می ‌شود. 1403/08/25 | 01:56
چه بیماری هایی باعث اختلال در گفتار می شوند؟

چه بیماری هایی باعث اختلال در گفتار می شوند؟

به طور کلی اختلالات گفتاری که شامل موارد متعددی هستند، هر یک دلیل مختص به خود را دارند. از این رو این سوال پیش می آید که چه بیماری هایی باعث اختلال در گفتار می شوند؟ 1403/08/19 | 12:23
درمان خانگی لکنت زبان

درمان خانگی لکنت زبان

به ‌طور کلی درمان خانگی لکنت زبان شامل موارد مختلفی است که هر یک می‌ توانند به ‌صورت مجزا در بهبود این مشکل گفتاری تأثیر داشته باشند 1403/08/15 | 12:50

ارسال نظر
نظرات کاربران
ع
علیرضا شمس 11/24/2019 3:07:25 PM
با سلام . مطالبتون عالی بوده. لطفا از این طیف مطالب که باعث آگاهی خانواده ها میشه بازم بنویسد برامون. سپاس
2 0
مدیر سایت 11/25/2019 7:52:35 PM
با سپاس از توجه شما حتما در این مسیر کوشا خواهیم بود.
1 0

طراحی سایت توسط دودکو طراحی سایت دود