اختلال در تلفظ صداهای گفتاری چیست ؟

اختلال در تلفظ صداهای گفتاری چیست ؟

زمانی ‌که افراد صداها، هجاها و یا کلمات را به شکل نادرست تلفظ کنند، به‌ طوری ‌که شنیدن آن ‌ها سخت باشد. دچار اختلال در تلفظ صداهای گفتاری هستند. صداهای گفتاری ممکن است به شکل اشتباه تولید شده که می ‌تواند به ‌دلیل حرکات نامناسب یا جایگاه اشتباه تولید کننده‌ های گفتار باشد. گفتار درمانی می ‌تواند در درمان و بهبود این اختلال تأثیر بسزایی داشته باشد.  به‌ طور کلی اختلال در تلفظ صداهای گفتاری نوعی اختلال است که در آن برخی از صداها به‌ خوبی شکل نمی ‌گیرند. این اختلال بیشتر در کودکان رواج داشته اما در بزرگسالان نیز مشاهده می ‌شود. این نوع از مشکلات گفتاری ناشی از مشکلات سیستم عصبی - حرکتی یا حسی -ادراکی هستند.

گفتار درمانگر ها می ‌توانند با دانش فنی خود و استفاده از روش‌ های مختلف گفتاردرمانی به رفع این مشکل کمک کنند. بعد از ارزیابی دقیق بیمار، یک برنامه منحصر به ‌فرد جهت درمان اختلال تلفظ صداهای گفتاری در نظر گرفته می ‌شود. در ادامه این مطلب از سایت کلینیک نسیم با ما همراه باشید تا به‌ طور کامل درمورد این مشکل و روش‌های درمان آن توضیح دهیم.

بررسی دلایل بروز اختلال در تلفظ صداهای گفتاری

اکثر کودکان با مرور زمان تلفظ درست صداها و کلمات را یاد می ‌گیرند. اما برخی از آن‌ ها نیز ممکن است  در این روند دچار تأخیر و مشکل باشند. در چنین شرایطی باید تعیین شود که چرا کودک در صحبت کردن خود مشکل دارد. برخی از آن‌ها به ‌دلیل مشکل‌ هایی در عملکرد مغز دچار نقص گفتاری می شوند. چرا که مغز در ارسال پیام به تمامی عضلات گفتاری نقش مهمی را ایفا می ‌کند که به این حالت آپراکسی می ‌گویند. اختلال در تلفظ صداهای گفتاری به‌علت آپراکسی در کودکان شایع نبوده اما در برخی موارد می ‌تواند باعث این مشکل شود. برخی دیگر از کودکان نیز به‌ دلیل وجود ضعف در عضلات برای شکل دادن و تلفظ صحیح دچار مشکل خواهند شد که به این  مشکل نیز دیس  آرتریت می‌ گویند.

علل اختلال تلفظ صدای گفتاری

 علاوه‌بر این‌ها موارد دیگری نیز می ‌توانند باعث بروز مشکلات شوند. که ازجمله آن ‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

گفتاردرمانی برای درمان اختلال در تلفظ صداهای گفتاری هم برای بزرگسالان و هم برای کودکان به ‌صورت تخصصی ارائه می ‌شود. با وجود این ‌که این مشکل در کودکان رایج است، اما برخی از بزرگسالان دچار اختلالات تلفظ هستند. این مشکل می‌ تواند به‌ صورت مادرزادی و یا بنا به دلایلی نظیر سکته مغزی، ضربه مغزی و یا آسیب ‌های دیگر باشد. در چنین شرایطی  هرچه زودتر جهت درمان اقدام کنید،  نتیجه بهتری را گرفته و زودتر بهبود پیدا خواهید کرد.

تشخیص اختلال در تلفظ صداهای گفتاری چگونه است؟

اختلال در تلفظ صداهای گفتاری هنگامی تشخیص داده می ‌شود که توانایی تولید صداهای گفتاری توسط کودکان براساس سن و مرحله رشدی او تطابق نداشته باشد. کودکانی که احتمال ابتلای آن ‌ها به این اختلال وجود دارد، باید توسط گفتاردرمانگر  مورد ارزیابی قرار گرفته و سپس در صورت وجود مشکل روند درمان آن‌ ها آغاز شود. افراد مبتلا به این اختلال ممکن است برخی از اصوات را به شکل کامل حذف کرده و از صداهای دیگر استفاده کنند. گفتار درمانگر ها با بررسی اختلال در تلفظ صداهای گفتاری از جهات مختلف مورد بررسی قرار داده و یک برنامه درمانی مناسب را برای بیمار  تنظیم می ‌کند.

مسلماً این موضوع طبیعی است که کودک نتواند همانند بزرگسالان صدا و کلمات را تلفظ کند و لازم نیست در سنین کودکی روی تلفظ صحیح اصوات و کلمات برای کودکان تأکید داشته باشید. چرا که باعث شده تا کودک دچار دلزدگی شود. در صورتی ‌که تمایل دارید به گفتار بهتر فرزند خود کمک کنید، بهتر است بهترین گفتار درمانگر در شرق تهران مراجعه کنید.

انواع اختلال در تلفظ صداهای گفتاری

لازم است بدانید که اختلال در تلفظ صداهای گفتاری شامل انواع مختلفی است که از جمله آن‌ها می ‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جانشینی: این مشکل زمانی اتفاق می ‌افتد که فرد صدایی را جایگزین صدای دیگری کند. به ‌طور مثال برای تلفظ کلمه سیب به جای حرف س از حرف د استفاده کند.
  • حذف: در این نوع اختلال گفتاری به‌ طورکلی یک ‌صدا و یک حرف حذف می‌شود.
  • خراب گویی: این نوع مشکل گفتاری هنگامی رخ داده است که یک ‌صدا به شکل نادرست تلفظ شود.
  • اضافه گویی: این مورد اختلال در تلفظ صداهای گفتاری هنگامی اتفاق می ‌افتد که یک ‌صدا به‌ صورت اضافه به کلمه‌ صحیح افزوده شود.

جمع بندی

در این مطلب به بررسی اختلال در تلفظ صداهای گفتاری پرداختیم. به طور کلی این مشکل هم در کودکان و هم در بزرگسالان رایج است و می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برای درمان این مشکل گفتاری تنها گفتار درمانی می تواند بهترین گزینه درمانی باشد.

آخرین مقالات
کاردرمانی برای کودکان با مشکلات یادگیری

کاردرمانی برای کودکان با مشکلات یادگیری

کاردرمانی برای کودکان با مشکلات یادگیری متشکل از روش ها و تمرینات مختلفی بوده که می تواند تا حد بسیار زیادی در بهبود این اختلال در کودکان موثر باشد. 1403/06/09 | 04:42
اختلالات وضوح صدا در کودکان + درمان با گفتار درمانی

اختلالات وضوح صدا در کودکان + درمان با گفتار درمانی

اختلالات وضوح صدا در کودکان می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. عدم وضوح صدا در کودکان ممکن است تا یک بازه سنی طبیعی باشد. 1403/06/07 | 02:06
نقش خانواده در گفتار درمانی لکنت زبان چیست ؟

نقش خانواده در گفتار درمانی لکنت زبان چیست ؟

به طور کلی نقش خانواده در گفتار درمانی لکنت زبان بسیار مهم بوده و نباید نسبت به آن بی توجه بود. به طور کلی گفتار درمانی یکی از مهم ترین شاخه های توانبخشی بوده که می تواند برای طیف گسترده ای از مشکلات گفتاری موثر واقع شود 1403/06/07 | 01:56
بهترین روش های کاردرمانی در منزل کدام است ؟

بهترین روش های کاردرمانی در منزل کدام است ؟

به طور کلی کاردرمانی یکی از بهترین و موثر ترین خدمات درمانی برای طیف وسیعی از مشکلات جسمی و ذهنی بوده که می تواند در جهت افزایش کیفیت زندگی بیماران بسیار مفید باشد. 1403/05/26 | 04:35
تست بیش فعالی در کودکان چگونه است ؟

تست بیش فعالی در کودکان چگونه است ؟

یکی از سوالات پرتکراری که در رابطه با بیش ‌فعالی وجود دارد، این است که تست بیش فعالی در کودکان چگونه انجام می ‌شود؟ در حال ‌حاضر بیش‌ فعالی یا همان اختلال ADHD جزء اختلالات رایج در میان کودکان و حتی بزرگسالان است. 1403/05/21 | 12:17
چگونه یک کاردرمانگر خوب پیدا کنیم؟

چگونه یک کاردرمانگر خوب پیدا کنیم؟

این که چگونه یک کاردرمانگر خوب پیدا کنیم؟ بسیار مهم است. چرا که عدم آگاهی یک کاردرمانگر باعث شده تا روند درمان به خوبی پیش نرفته و در نهایت هزینه و زمان بیماران برای درمان به هدر برود 1403/05/16 | 01:30

ارسال نظر

طراحی سایت توسط دودکو طراحی سایت دود