فلج مغزی آتاکسی یا آتاکسیک همانند سایر یکی از انواع فلج مغزی بوده که نوعی اختلال رشدی است و می تواند در عملکرد حرکتی افراد تأثیر بگذارد. این نوع از فلج مغزی معمولاً دارای مشکلاتی همانند عدم تعادل و هماهنگی می باشد. آن هم به دلیل آسیب رسیدن به مراکز کنترل حرکتی مغز است. کودکانی که به فلج آتاکسی مبتلا می شوند، کنترلی روی حرکات خود نداشته و همیشه بدن آن هاحالت لرزان دارد. همچنین انجام حرکت های ریزی همانند نوشتن و گرفتن اشیاء می تواند برای آنها بسیار سخت باشد. این نوع فلج بخشهایی همانند دست، بازو ها و چشم ها را به شدت تحت تأثیر قرار می دهد. در ادامه مطلب از سایت نسیم با ما همراه باشید تا به طور کامل درمورد این نوع فلج مغزی توضیحاتی را بیان کنیم.
فلج مغزی آتاکسیک چیست؟
فلج مغزی آتاکسی بر اثر آسیب به مخچه رخ می دهد و افراد نمی توانند در چنین شرایطی کنترلی روی حرکات خود داشته باشند. افراد مبتلا به این نوع فلج مغزی در زمان راه رفتن دارای لرزش غیرعمدی بوده و به سختی روی حرکات خود کنترل دارندو به این فلج CP نیز گفته می شود که حدوداً 5 الی 10 درصد از همه افراد مبتلا به فلج مغزی را در بر می گیرد. کلمه آتاکسی یا آتاکسیک نیز به معنی ناهماهنگی و بدون نظم است. چرا که تمامی بیماران مبتلا به فلج مغزی در هماهنگی و تعادل مشکل دارند.
علائم و نشانه های فلج مغزی آتاکسی
نشانه های فلج مغزی آتاکسیک شامل موارد مختلفی بوده و بیشتر به بخش های تعادل و هماهنگی در کنار مهارت های حرکتی ربط دارد. از جمله شایع ترین علائم این نوع فلج مغزی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مهارتهای حرکتی غلط
- وجود مشکل در راه رفتن و حفظ کردن تعادل
- مسائل مربوط به درک عمیق
- لرزش غیرعمدی بدن
مشاهده این نشانه ها در کودک به معنی تشخیص فلج مغزی در او نیست. پزشکان معمولاً تا زمانی که کودک حداقل در سن 18 ماهگی نباشد، نمی توانند به صورت کامل این نوع فلج مغزی را تشخیص دهند. همچنین علائم رشدی فلج مغزی آتاکسی نیز در کودکان عبارتند از:
- راه رفتن با پاهای فاصله دار از یکدیگر
- ناتوانی برای کنار گذاشتن دست ها در کنار یکدیگر
- راه رفتن به شکل ناپایدار و افتادن مکرر به دلیل عدم تعادل و ضعیف بودن بدن
- عدم توانایی در گرفتن اشیاء
- داشتن حرکات اصلاحی بیش از حد
- ناتوانی در انجام حرکات تکرار
- داشتن مشکلات گفتاری
- حرکت آهسته و غیرطبیعی چشم ها
- ضعیف بودن در انجام مهارت های حرکتی ریز و ظریف
- حرکت های لرزان و ناتوان در انجام کارهای ریز و دقیق همانند نوشتن
- مشکل بلعیدن و ناهماهنگی عضلات بدن
- صرف زمان زیاد برای ایستادن و نشستن
- ناهماهنگی حرکتی به دلیل توان عضلانی کم و صرف انرژی زیاد جهت حفظ تعادل

مؤثرترین روشها و راهکار های درمانی فلج آتاکسی
برای بهبود فلج مغزی آتاکسی فیزیوتراپی و کاردرمانی جزو بهترین روش ها هستند که به بهبود وضعیت افراد و استقلال بیشتر آنها کمک می کنند.
فیزیوتراپی برای فلج مغزی آتاکسی
در بیشتر اوقات در اوایل مراحل درمان، فیزیوتراپی و انجام برخی از تمرینات قدرتی در کنار ماساژ درمانی و دستگاه های به خصوص میتواند مناسب باشد. هدف کلی فیزیوتراپی برای کودکان مبتلا به فلج آتاکسی این است که بتوانند مشکلات حرکتی خود را بهتر مدیریت کنند. فیزیوتراپ ها در زمان کار با این افراد از تمرینات متعددی استفاده کرده تا از ضعیف شدن و کوچک شدن عضلات جلوگیری کنند.
کاردرمانی برای فلج مغزی آتاکسیک
روش دیگری که برای بهبود افراد مبتلا به فلج مغزی آتاکسی وجود دارد، کاردرمانی است. کاردرمانی می تواند به بهبود مشکلات تعادل یا عدم هماهنگی کمک بسزایی کند و درعین حال سبب افزایش قدرت بدنی این بیماران نیز شود. هدف اصلی کاردرمانی این بوده که کودکان مبتلا به فلج مغزی آتاکسیک بتوانند مهارت هایی را جهت انجام یک سری کارهای روزمره و شخصی کسب کرده و به استقلال بیشتری در زندگی روزمره برسند. این تمرینات ممکن است به قدرت هماهنگی دست، چشم، مهارت های پردازشی و حسی و… بستگی داشته و آن ها را بهبود ببخشد.
گفتاردرمانی برای فلج مغزی آتاکسی
کودکان مبتلا به این نوع فلج مغزی با ناتوانی در بیان افکار و احساسات نیز مواجه هستند. همچنین دارای چالشهایی برای بلع نیز می باشند. گفتار درمانی می تواند از طریق تمرینات تنفسی، به تداعی کلمات به کودک در این زمینه کمک کند. متخصص گفتار درمانی کودکان در تهران مهارت های ارتباطی کودک را با انجام یکسری تست های شنوایی و گفتاری مورد ارزیابی قرار می دهد. همچنین از برخی از فعالیت های مداخله زبانی استفاده کرده تا کودک بتواند برای بیان افکار و احساسات خود راحت تر باشد ومشکل کمتری در بلعیدن داشته باشد.
سخن پایانی
در این مطلب به بررسی فلج مغزی آتاکسی پرداختیم که یکی از رایج ترین انواع فلج مغزی است. این نوع فلج مغزی در کودکان از سن 18 ماهگی به بعد به صورت کامل قابل تشخیص است.بهترین درمان ها برای این نوع فلج مغزی نیز کاردرمانی، فیزیوتراپی و گفتاردرمانی می باشد.
بدون دیدگاه