بررسی این که مشکل تلفظ حروف در کودکان چیست؟ برای والدین بسیار اهمیت دارد. به طورکلی توانایی برای صحبت کردن و برقراری ارتباط از بخش های مهم رشد کودکان بشمار می رود. به همین خاطر نیز والدین روند رشد گفتار و زبان کودک خود را با دقت و حساسیت زیادی زیر نظر دارند. این روند در کودکان که در رشد طبیعی هستند، با سرعت است؛ بهگونه ای که آن ها تا سن 2 الی 3 سالگی می توانند از بیان کلمات تکی به بیان جملات و مکالمه با دیگران بپردازند.
اما این رشد سریع در تمامی کودکان یکسان نیست و ممکن است وجود برخی از مشکلات گفتاری باعث ایجاد اختلال در تلفظ و حروف شود. مشکلات تلفظ در کودکان می تواند به صورت تلفظ حروف خود را نشان دهد که باعث شده تا دربرقراری ارتباط و تلفظ کلیه کلمات نیز مشکلاتی ایجاد شود. در این مطلب از سایت نسیم مردانی قصد داریم تا به طور کامل به این مشکل بپردازیم.
بررسی اختلال تلفظ در کودکان
به منظور بررسی مشکل تلفظ حروف در کودکان لازم است تا در ابتدا اختلالات تلفظ را بررسی کنیم. تلفظ به فرآیندی گفته می شود که طی آن فعالیت های بخش هایی مثل زبان، لب، دندان، فک، کام یعنی سقف دهان، حلق، عضلات تنفسی، حنجره، خروج جریان هوا خارج از تارهای صوتی دچار تغییر شده و سبب ایجاد صدا، هجا، بیان حروف و کلمات می شوند.
هنگامی که فرایند تنفس دچار اختلال شود، حروفی همانند س و هجاهای همانند سی یا کلمه ای مثل سینا به شکل نادرست تلفظ شده در نتیجه گفتار کودک دیگر وضوح کافی را ندارد. در چنین شرایطی لازم است تا شنونده برای درک بهتر گفتار دقت و توجه بیشتری را به خرج دهد. از این رو اختلال تلفظ هنگامی رخ می دهد که فرآیند تولید صدا دچار نقص شود. البته که هر تلفظ اشتباه در کودکان به عنوان اختلالات تلفظ به حساب نمی آید.

آیا تمام مشکلات و گفتار در کودکان به معنی اختلال تلفظ است؟
در خصوص مشکل تلفظ حروف در کودکان باید بگوییم همان طورکه بهتر می دانید، هیچ کودکی از ابتدای تولد خود نمی تواند صحبت کند و به صورت تدریجی می تواند برخی از صداها و کلمات و جملات را با رشد با افزایش سن بیان کند. اما گفتار کودک از همان ابتدا شبیه به گفتار بزرگسالان نیست و بیشتر کلمات و صدا ها را به صورت اشتباه تلفظ می کند. به طور مثال ممکن است حروف همانند ژ ش ز س را و به صورت های دیگر تلفظ کند.
علت این موضوع نیز عدم رشد کامل مغز و اندام های گفتاری همانند لب و زبان است. در کودکان عادی با رسیدن به یک محدوده سنی این اندام رشد کرده و توانایی کودک برای تلفظ حروف کلمات و جملات بیشتر می شود. از این رو هر گونه مشکل تلفظ حروف در کودکان به معنی اختلال تنفس حساب نشده و باید برای بررسی دقیق تر این موضوع رده سنی را نیز در نظر داشت. البته که بهتر است به منظور بررسی مشکلات تنفس در کودکان برای بیان حروف نزد یک متخصص گفتار درمانی کودکان در تهران مراجعه کرد.
دلایل ایجاد مشکل تلفظ حروف در کودکان
مشکل تلفظ حروف در کودکان میتواند وابسته به بیماری و عواملی باشد که عبارتند از:
- آسیب به ساختار های گفتاری همانند مشکل شکاف کام
- آسیب به دستگاه های حسی همانند کم شنوایی
- وجود اختلال حرکتی عصبی همانند دیزآرتری و آپراکسی
اما دلیل کلی برای دلیل اصلی برای مشکل تلفظ حروف در کودکان وجود ندارد و لازم است تا به گفتاردرمانی در شرق تهران مراجعه شود تا گفتار درمانگر ها بتوانند با بررسی دقیق تر بهترین درمان و راه حل را برای رفع این مشکل ارائه دهند.
مشکلات تلفظ حروف رایج در کودکان
برای درمان مشکل تلفظ حروف در کودکان همانند درمان لکنت زبان بهتر است تا با شکل های مختلف این نوع اختلال آشنا شوید. مشکلات تلفظ در کودکان که به آنها اختلالات تلفظی یا اختلالات واجی نیز گفته میشود، انواع مختلفی دارند. رایج ترین انواع مشکل تلفظ حروف در کودکان عبارتند از:
- حذف کردن حروف: کودک یک صدا یا بخش از کلمه را حذف می کند. به طور مثال می گوید “کف” به جای “کفش”.
- جانشینی حروف: کودک به جای یک صدا، صدای دیگری را به کار میبرد. برای مثال میگوید “ترد” به جای “سرد” جایگزینی ت به جای س
- تحریف در صدا و تلفظ: از جمله دیگر انواع مشکل تلفظ حروف در کودکان می توان به تحریف اشاره کرد. تلفظ صدا درست نیست اما به صداهای دیگر هم شباهت ندارد. رایج ترین مثال آن نوک زبانی گفتن صدای س است.
- افزودن حرف: کودک یک صدای اضافه وارد کلمه می کند.به طور مثال: “اسپیدرمن” به جای “اسپایدرمن”.
جمع بندی
در این مطلب به بررسی مشکل تلفظ حروف در کودکان پرداختیم. در برخی اوقات با توجه به سن و رشد اندام مربوط به گفتار، مشکل در تلفظ حروف طبیعی است. اما اگر کودک در مرحله ای از رشد باشد که لازم است تا حروف و کلمات را به درستی بیان کند، بایستی توسط گفتاردرمانگر ارزیابی شده و در صورت نیاز روند درمان برای او آغاز شود.
بدون دیدگاه